dilluns, 13 de febrer del 2017

TREBALLEM "LA RÀBIA" A 3r DE PRIMÀRIA


La setmana passada, a l’hora de tutoria , varem treballar una de les emocions pertorbadores que sentim sovint: LA RÀBIA
Després de parlar amb tota la classe, en quin moments l’havíem sentit i perquè, varem fer una dinàmica, acabant-la amb la lectura del conte “Els claus a la porta”.
La tutora, va repartir a cada alumne/a un trosset de plastilina i amb ella havien de fer un cor.
Aquest cor representaria el seu.
Agafant un llapis, la mestra els va demanar que fessin la visualització d’alguns  moments en que ells havien sentit ràbia. Per cada moment ( varem limitar a 3 ) clavaven un llapis.
Després entre tots vam reflexionar i parlar del perquè, de les reaccions que havíem tingut, de com s’havien sentit, ...I  van anar treien els llapis que havien clavat.
Deixant el nostre cor a sobre la taula, vam llegir el conte.

CONTE: ELS CLAUS A LA PORTA
Un nen molt inquiet i que li costava controlar el seu caràcter, un dia li va demanar ajuda al seu pare per poder controlar-se una mica, així que el pare li va donar un martell i un pot ple de claus i li va dir:
- Cada vegada que estiguis nerviós i vegis que no pots controlar el que faràs o el que diràs, clava un clau a la porta de l'habitació. Així et trauràs una mica els nervis de sobre.
I així ho va fer el nen. Cada dia arribava a clavar fins a dotze claus. Poc a poc en va anar clavant menys, fins que un dia, quan va aprendre a controlar-se, ja no va necessitar clavar-ne més.
Llavors el pare li va dir:
- Ara, cada vegada que vegis que perdràs els estreps, però que aconsegueixes controlar-te, treu un clau.
Poc a poc i amb el pas dels dies, el nen va anar desclavant tots els claus que tenies a la paret. Llavors els pare, el va portar a l'habitació per veure la porta com havia quedat tota plena de forats i li va dir:
- Cada vegada que fas mal algú, o que insultes o maltractes verbalment a algú, és com si li estiguessis clavant un clau. I després, encara que et vulguis disculpar les ferides sempre quedaran allà.”

MISSATGE DEL CONTE:
Tots som moltes coses i tenim moltes parts, algunes contradictòries. Unes més agradables i altres menys. Les persones som lliures per a decidir quines cultivem, alimentem i presentem als altres i quines acollim i acaronem per a tenir-les controlades i calmades dins nostre. Som responsables del mal que fem quan no controlem el nostre geni.
 Jordi Gutiérrez Jane

Per  acabar la sessió, tots van aportar idees de la relació que hi havia entre el conte i la dinàmica que acabàvem de fer. Després varem dir coses que podem fer per controlar la ràbia.

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada