dilluns, 3 d’abril del 2017

40 DIES ABANS DE PASQUA FENT BONDAT!

Després dels dies de festa i disbauxa que representa el Carnaval, arriba la Quaresma.El mateix dia que acaben les festes de carnestoltes, el Dimecres de Cendra, comença un període de quaranta dies, que just són els dies que falten pel Diumenge de Pasqua.
Segons la tradició cristina, durant aquesta quarantena, s’havia de fer una preparació física i espiritual per encarar l’arribada de la Setmana Santa. Antigament començava aleshores un procés en el que els cristians havien de fer una mena de penitència, practicant el dejuni i l’abstinència.
Amb el pas dels anys, aquest sacrifici es va anant diluint i, tradicionalment, es deixava menjar molt lleuger durant la setmana (aigua, brou i verdura) i es permetia menjar peix només els diumenges. La carn i els ous estaven prohibits durant la Quaresma. Avui en dia, si us hi fixeu, veureu que el Divendres de Quaresma molts menús tenen el peix com a element principal, evitant de posar carn com a herència d’aquesta tradició.
 LA VELLA QUARESMA
Els 40 dies, o 7 setmanes, de prohibicions estan representats pel personatge de la Vella Quaresma.
Es tracta d’una dona vella i arrugada, amb un mocador al cap, i amb una característica molt peculiar: té 7 cames. Tantes cames com setmanes falten perquè arribi la Setmana Santa.
Quan marxa el rei Carnestoltes, a moltes cases i escoles apareix la Vella Quaresma, un paper on hi està dibuixada i retallada aquesta dona tan peculiar.
La tradició és penjar-la en alguna finestra i cada divendres se li ha de tallar una cama.
Així veurem com van passant cada una de les 7 setmanes fins que arribi la Setmana Santa. Cada vegada que s’arranqui una cama, els nens i nenes li han de cantar.





dimecres, 15 de març del 2017

A 3r realitzem visualitzacions

Durant aquest trimestre a les hores de tutoria hem realitzat diverses activitats, una d'elles ha estat la relaxació a partir d'una visualització.
Us deixem el mar... busqueu el vostre petit racó a platja on poder-vos relaxar.

https://www.educaixa.com/microsites/KitsCaixa_valores/visualizacion_1/

dijous, 9 de març del 2017

MOBILE WORLD CONGRESS

Fa unes setmanes es va celebrar a Barcelona el Mobile World Congress. 
Milers de persones veient les novetats dels nous telèfons intel·ligents.



Però a Barcelona també es va fer un altre congrés. 



Aquí la reflexió anava més enllà:


Consum responsable.



Comerç just de minerals.




Lluita contra la obsolescència programada.




Treball cooperatiu. 



dijous, 2 de març del 2017

TU QUÈ FAS DAVANT DEL RACISME?

Un vídeo amb càmera oculta capta la reacció dels testimonis d'una agressió.


En una plaça de Barcelona, una noia d'aparença àrab vol participar en un sorteig d'una nit de spa en un hotel. La noia de la paradeta li impedeix fer-ho, al·legant que el sorteig està pensat "per a gent d'aquí".
El vídeo, gravat amb càmera oculta per l'ONG SOS Racisme el 14 de febrer del 2017, pretén denunciar les discriminacions que pateixen encara moltes persones, a la vegada que mostra com reaccionem davant d'actituds racistes.

L'experiment es va fer 23 vegades i hi van intervenir 42 persones. N'hi ha que no van dir res, n'hi ha que van fer costat a l'agressora, però la majoria van defensar la víctima i es van negar a participar en el sorteig.



dilluns, 20 de febrer del 2017

CONCERT SOLIDARI. CASA NOSTRA CASA VOSTRA

El passat 9 de febrer l'escola es va sumar a la denúncia de la situació que viuen les persones refugiades i migrants. Per poder compartir la preocupació a un tema de rigurosa actualitat l'alumnat de Batxillerat es va mobilitzar per poder fer un concert solidari per donar suport a la campanya Casa nostra, Casa vostra

Van actuar alumnes, exalumnes i professorat i van fer  gaudir d'una tarda musical amb una forta càrrega emocional i reivindicació. 
Van actuar la Núria Vives, Helena i Ying, David i Jordi Ferrer, ZARPA, FORGOTTEN WINDS, THE MONKEY BAND, CABLE OBSESSION, JBOYS, WHITE ELLIPSE Cristo Benítez, Paula Labazuy, Mireia Càtedra, Guillem Àlava i Laia Moya.

Els diners recaptats van ser 1000€. 

Dóna el millor de tu.

Gràcies a tothom!










dilluns, 13 de febrer del 2017

TREBALLEM "LA RÀBIA" A 3r DE PRIMÀRIA


La setmana passada, a l’hora de tutoria , varem treballar una de les emocions pertorbadores que sentim sovint: LA RÀBIA
Després de parlar amb tota la classe, en quin moments l’havíem sentit i perquè, varem fer una dinàmica, acabant-la amb la lectura del conte “Els claus a la porta”.
La tutora, va repartir a cada alumne/a un trosset de plastilina i amb ella havien de fer un cor.
Aquest cor representaria el seu.
Agafant un llapis, la mestra els va demanar que fessin la visualització d’alguns  moments en que ells havien sentit ràbia. Per cada moment ( varem limitar a 3 ) clavaven un llapis.
Després entre tots vam reflexionar i parlar del perquè, de les reaccions que havíem tingut, de com s’havien sentit, ...I  van anar treien els llapis que havien clavat.
Deixant el nostre cor a sobre la taula, vam llegir el conte.

CONTE: ELS CLAUS A LA PORTA
Un nen molt inquiet i que li costava controlar el seu caràcter, un dia li va demanar ajuda al seu pare per poder controlar-se una mica, així que el pare li va donar un martell i un pot ple de claus i li va dir:
- Cada vegada que estiguis nerviós i vegis que no pots controlar el que faràs o el que diràs, clava un clau a la porta de l'habitació. Així et trauràs una mica els nervis de sobre.
I així ho va fer el nen. Cada dia arribava a clavar fins a dotze claus. Poc a poc en va anar clavant menys, fins que un dia, quan va aprendre a controlar-se, ja no va necessitar clavar-ne més.
Llavors el pare li va dir:
- Ara, cada vegada que vegis que perdràs els estreps, però que aconsegueixes controlar-te, treu un clau.
Poc a poc i amb el pas dels dies, el nen va anar desclavant tots els claus que tenies a la paret. Llavors els pare, el va portar a l'habitació per veure la porta com havia quedat tota plena de forats i li va dir:
- Cada vegada que fas mal algú, o que insultes o maltractes verbalment a algú, és com si li estiguessis clavant un clau. I després, encara que et vulguis disculpar les ferides sempre quedaran allà.”

MISSATGE DEL CONTE:
Tots som moltes coses i tenim moltes parts, algunes contradictòries. Unes més agradables i altres menys. Les persones som lliures per a decidir quines cultivem, alimentem i presentem als altres i quines acollim i acaronem per a tenir-les controlades i calmades dins nostre. Som responsables del mal que fem quan no controlem el nostre geni.
 Jordi Gutiérrez Jane

Per  acabar la sessió, tots van aportar idees de la relació que hi havia entre el conte i la dinàmica que acabàvem de fer. Després varem dir coses que podem fer per controlar la ràbia.

dijous, 9 de febrer del 2017

SETMANA DE LA SOLIDARITAT

La setmana del 30 de gener al 3 de febrer, hem celebrat a l'escola la Setmana de la Solidaritat.

Vam començar explicant què és el  D.E.N.I.P.  Els alumnes de Batxillerat  van venir a fer una dinàmica sobre el que representa aquest dia pels cursos de 4t, 5è i 6è .



Aquest any ens vam centrar en el tema dels milers de refugiats que han de deixar els seus països a causa de la guerra.  El personatge a treballar va ser  Òscar Camps, socorrista, empresari i activista català, conegut principalment per ser el fundador i director de l'ONG badalonina Proactiva Open Arms (és una ONG catalana destinada al salvament de vides humanes al mar. Va ser creada l'octubre de 2015, la seva primera acció va ser l'assentament a Lesbos d'un grup de voluntaris, encarregats d'ajudar als refugiats sirians que intentaven arribar a l'illa, intentant que no morissin durant el trajecte).  Va ser guardonat amb el premi Català de l'Any del 2015.

 

És  van fer vaixells de paper fets amb papiroflèxia, on escrivien missatges de solidaritat vers aquests refugiats que han de marxar dels seus països en una petita barca. 



 







Al llarg de la setmana vam cantar cançons, vam explicar contes i vam assajar una dansa, "La dansa dels amics", que la ballaríem tots junts al pati com a cloenda.





https://www.youtube.com/watch?v=97LCLI1FwvQ