dimecres, 31 d’octubre del 2012

TOTS SANTS, LA CASTANYADA I EL DIA DELS MORTS.



Una de les festes importants de la tardor és la Festa de Tots Sants, la Castanyada i el Dia dels Morts. Segons la tradició popular, aquestes dates són el moment de l'any en què s'interrelacionen el món dels vius i el dels morts. 

 

    La nit de Tots Sants era creença comuna que les ànimes dels avantpassats retornaven a les cases i els llocs on havien viscut. Fins i tot es precisava l’hora: a partir de les dues de la tarda de la diada de Tots Sants fins a l’endemà a la mateixa hora.
Hi ha força tradició de posar aquella nit un plat més a taula; o deixar un lloc buit per als familiars difunts; o bé obrir les portes perquè passin les ànimes; també hi ha força costums relacionats amb el foc i les ànimes: es solia posar un llum a la porta de la casa per guiar-les; també es podia encendre el foc de la llar perquè s’escalfessin, o encendre espelmes a les habitacions en record seu...


     Altres creences afecten directament els infants.
Es deia als nens que no es mengessin totes les castanyes (fruits de l’època) perquè si no en deixaven alguna per a les ànimes, aquestes hi anirien a la nit a estirar-los pels peus mentre dormissin. Els nens, és clar, preferien deixar-ne alguna als peus del llit –que l’endemà trobaven canviada per un panellet-.
 

   Però què ens porta a menjar les castanyes, els fruits de l’època, durant   aquesta diada?
Se suposa que tal vegada la tradició es va iniciar durant la nit que va del dia de Tots Sants al dels Morts. En temps antics els campaners, durant aquesta vetllada, no paraven de fer sonar les campanes de les esglésies parroquials i conventuals per avisar els veïns de l’oportunitat de pregar pels difunts. El cansament que això els produïa feia necessari refer forces, servint-se de la fruita del temps, que era el que més abundava. Les acompanyaven d’alguns traguets de vi blanc per fer-les més passadores.




 

Cap comentari:

Publica un comentari a l'entrada